Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus

Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus

Kela kustantaa vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta alle 65-vuotiaille henkilöille, joilla on vamman tai sairauden vuoksi huomattavia vaikeuksia selviytyä arjen toimissa ja osallistua niihin. Kuntoutustarpeen tulee olla pitkäkestoinen ja henkilöllä tulee olla julkisen terveydenhuollon lääkärin tekemä kuntoutussuunnitelma. Kuntoutusta saavan henkilön tavoitteet tulevat olla suoriutumista ja osallistumista tukevia, ei hoidollisia.

Vaalan Fysioterapia toteuttaa Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta uudella sopimuskaudella vuoden 2023 alusta alkaen Pohjoisen ja Itäisen vakuutuspiirin alueilla (Vaala, Utajärvi, Muhos, Oulu, Kempele, Tyrnävä, Hailuoto, Liminka, Lumijoki ja Ii sekä Puolanka, Paltamo, Kajaani, Sotkamo, Kuhmo, Ristijärvi, Suomussalmi ja Hyrynsalmi). Sinulla on siis oikeus valita Vaalan Fysioterapia palveluntuottajaksi silloin, kun kotikuntasi sijaitsee näillä alueilla.

Lue kokonaan

Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen lähtökohtana on tukea kuntoutujan selviytymistä ja osallisuutta arjessa, koti- ja lähiympäristössä. Tämän vuoksi kotikäynnit osana monipuolista kuntoutusta ovat tärkeässä roolissa ja tarvittaessa voimme toteuttaa kuntoutukset osittain myös etäterapiana.

Käytössämme on Kelan vaatima GAS-tavoitteiden asettelu, mikä tarkoittaa konkreettisten, arkea tukevien tavoitteiden asettamista asiakkaalle mahdollisesti yhdessä hänen lähipiirinsä ja muiden kuntoutuksen asiantuntijoiden kanssa. Tavoitteiden lisäksi asiakkaan kanssa tehdään terapiasopimus, fysioterapiasuunnitelma sekä valitaan asiakkaalle yksilöllisesti fysioterapiaan sisältyvät menetelmät ja toteutustavat. Etenkin aikuisasiakkaat hyötyvät laajasta ja monipuolisesta kuntosalistamme, jonne heillä on käyttöoikeus myös vapaa-ajallaan kuntoutusjakson aikana. Tällä pyrimme tukemaan entistä enemmän asiakkaan aktiivista, omakuntoutusta. Meille ovat tervetulleita myös avustajat, omaiset sekä mm. opaskoirat.

Yksilöfysioterapian rinnalla Kela myöntää kuntoutujille allasterapiaa. Tarjoamme laadukasta allasterapiaa yksilöasiakkaillemme Rokuan, Muhoksen, Kempeleen ja Oulun uimahalleissa. Allasterapia tukee asiakkaan kehon toimintoja sekä liikunta- ja toimintakykyä kokonaisvaltaisesti. Se toimii erinomaisena lisänä edesauttamaan asiakasta tavoitteiden saavuttamisessa. Vedessä aktiivisten harjoitteiden tekeminen on helppoa, turvallista ja hyödyllistä mm. silloin, kun asiakkaalla on liikerajoituksia, nivel- ja lihasjäykkyyttä, liikkumisen rajoitteita, tasapainovaikeuksia sekä kokonaisvaltaista kipua. Lisää allasterapioista voit lukea täältä: linkki?

Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta hakiessasi huomioithan nämä asiat:

Katso tästä
 • Olet alle 65-vuotias
 • Sinulla on vamman tai sairauden vuoksi huomattavia vaikeuksia selviytyä arjen toimissa ja osallistua niihin
 • Kuntoutuksen tarve kestää vähintään vuoden
 • Kuntoutus ei liity välittömästi sairauden hoitoon
 • Kuntoutuksen tavoitteet eivät ole hoidollisia, vaan tukevat suoriutumista ja osallistumista.
 • Jos olet julkisessa laitoshoidossa, sinulla ei ole oikeutta Kelan järjestämään vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen.
 • Tarvitset kuntoutushakemusta varten julkisen terveydenhuollon lääkärin (Terveyskeskus tai sairaalan poliklinikka) tekemän kuntoutussuunnitelman.

Näin etenet Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen hakemisessa:

Katso tästä

1. Varaa aika julkiseen terveydenhuoltoon ja laadi kuntoutussuunnitelma yhdessä lääkärisi kanssa. Myös lääkärin lausunto B riittää, jos kuntoutussuunnitelma on kirjattu siihen. Kuntoutussuunnitelmassa tulee olla kirjattuna tarkkaan toimintakykysi ja osallistumisen haasteet, tavoitteet arkeesi liittyen sekä lääkärin perustelut suositeltavan fysioterapian määrästä esim. 60x 60min./vuosi (1-2xviikko) ja fysioterapian kestosta, esim.60min. Jos haet myös allasterapiaa, tulee kuntoutussuunnitelmassa olla perustelut allasterapialle fysioterapian rinnalla, tavoitteet allasterapiaan sekä fysioterapian tavoin perusteltuna suositeltava allasterapian määrä ja kesto.

2. Täytä hakemus KU104. Muista kirjata hakemukseen kaikki vamman tai sairauden aiheuttamat haasteet ja vaikutukset arjen toimintoihin, osallistumiseen ja suoriutumiseen sekä omat tavoitteesi liittyen edellä mainittuihin asioihin. Hakemukseen tulee kirjata myös palveluntuottaja ja mahdollisesti myös vastuufysioterapeutti (voit soittaa asiasta jo etukäteen meille).

3. Liitä hakemuksen mukaan kuntoutussuunnitelma ja lähetä se liitteineen Kelaan sähköisesti Oma Kelassa tai postitse osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 Kela.

4. Kela haastattelee sinua tarvittaessa.

5. Varaudu 6 viikon käsittelyaikaan. Saat päätöksen postitse ja se näkyy myös Oma Kelassa. Kela lähettää myönteisen päätöksen myös palveluntuottajalle, jotta hän voi varautua fysioterapian aloitukseen mahdollisimman pian.

6. Kun olet saanut päätöksen, soita Vaalan Fysioterapiaan ja varaa ensimmäinen fysioterapiakäynti. Muista mainita, että olet saanut Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen myönteisen päätöksen, jotta voimme ohjata sinut oikealle ammattilaiselle.

Tutustu tarkemmin Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen Kelan sivuilla täältä, (saat sieltä myös ajantasaisen hakemuslomakkeen sähköisesti tai tulostettavaksi).

Kuntoutujan Oikeus Valita terapeuttinsa -Opas

Tarvittaessa autamme sinua hakuprosessissa, ole rohkeasti yhteydessä meihin!

Ota yhteyttä, autamme sinua varmasti!

Yhteydenottolomake  *Lähettämällä viestin hyväksyt tietosuoja- ja rekisteriselosteen.

  Muut vaihtoehdot

  Fysio WhatsApp

  Yrititkö tavoittaa soittamalla, mutta et saanut ketään kiinni? Laita WhatsAppia meille, vastaamme mahdollisimman pian.

  Aloita keskustelu

  Oletko jo asiakas?

  Mikäli olet jo kuntosaliasiakkaamme, mutta et muista tunnuksiasi, ole yhteydessä asiakaspalveluumme tunnusten palautusta varten!

  Vastaanoton s-posti:

  Vastaanoton puhelin: 08 536 1589

  Oheisesta painikkeesta pääset
  kirjautumaan omiin tietoihisi.