Lasten ja nuorten fysioterapia
Lasten ja nuorten fysioterapia
Lasten ja nuorten fysioterapia on sensomotoristen taitojen arviointia ja havainnointia sekä sensomotorisen kehityksen tukemista monipuolisen fysioterapian keinoin. Fysioterapeutti arvioi sensomotoriikkaa monipuolisesti huomioiden lapsen ja nuoren liikkeen, liikkumisen, toiminnan, havainnoinnin ja aistimisen kokonaisuutta. Lasten ja nuorten fysioterapeutti on tekee tiivistä yhteistyötä muiden terapeuttien, lääkäreiden, vanhempien ja koko lähiverkoston kanssa. Tavoitteena on lisätä lapsen tai nuoren toimintakykyä ja osallisuutta koti-, päiväkoti-, koulu- tai työarjessa, tukea lapsen tai nuoren sensomotorista kehitystä, itsenäisyyttä ja itsetuntoa sekä tuottaa onnistumisen elämyksiä oman toimintakyvyn suhteen. Tärkeä osa lasten ja nuorten fysioterapiaa on lähiympäristön tukeminen niin, että sillä olisi mahdollisimman myönteinen vaikutus lapsen tai nuoren kehitykseen ja toimintakykyyn.
Vauvojen, lasten ja nuorten kehitykseen ja toimintakykyyn voivat vaikuttaa mm. erilaiset sairaudet tai vammat. Lapsilla voi olla myös erilaisia virheasentoja tai tuki- ja liikuntaelinvaivoja johtuen esim. yliliikkuvista nivelistä, matalasta tai kohonneesta lihasjänteydestä, lihaskireyksistä, tunto- ja aistiherkkyyksistä, ylirasituksesta tai tapaturmista.
Pienten vauvojen fysioterapiasta voit lukea lisää täältä.
Suosittelemme lasten ja nuorten fysioterapiaa jos:
Katso tästä1. Motorisen kehityksen haasteet: Lapset, joilla on motorisia haasteita, kuten liikkumisvaikeuksia, kömpelyyttä tai lihasheikkoutta, voivat hyötyä fysioterapiasta. Fysioterapeutti voi auttaa parantamaan lapsen liikkumisen taitoja ja toimintakykyä.
2. Neurologiset sairaudet ja vammat: Lapset, joilla on neurologisia sairauksia tai vammoja, kuten CP-vamma tai selkäydinvamma, tarvitsevat usein pitkäaikaista fysioterapiaa osana monipuolista kuntoutusta.
3. Kasvukivut: Kasvukipujen hoito voi olla tarpeen, kun lapset kokevat kipuja liikkumisen aikana. Fysioterapeutti voi auttaa löytämään keinoja lievittää näitä kipuja.
4. Ortopediset ongelmat: Lapset ja nuoret, joilla on ortopedisia ongelmia, kuten skolioosi (selkärangan kiertyminen), nivelten epämuodostumat tai vammat, voivat saada apua fysioterapiasta, joka voi sisältää harjoituksia, manuaalista terapiaa ja muita hoitomenetelmiä.
5. Hengityselinten ongelmat: Jos lapsella on hengityselinten ongelmia, kuten astma tai hengitystieinfektioita, fysioterapeutti voi auttaa hengitystekniikoiden parantamisessa ja limanpoistossa.
6. Liikuntavammat: Urheiluun liittyvät vammat, kuten nyrjähdykset ja revähdykset tai ylirasitustila, voivat vaikuttaa lasten ja nuorten liikkumiseen rajoittavasti. Fysioterapia voi auttaa heitä toipumaan nopeammin ja turvallisesti.
7. Ryhtiongelmat: Lasten ja nuorten ryhti voi aiheuttaa kipuja ja virheasentoja mm.selässä. Fysioterapeutti voi auttaa korjaamaan ryhtiä ja opettaa oikeita asentoja.
Mitä lasten ja nuorten fysioterapiapalvelumme sisältää?
Palvelun sisältö- Vanhempien ja muun lähiverkoston ohjaus ja yhteistyö
- Arkeen liittyvien kotiharjoitusten ohjaus
- Aktiiviset harjoitukset leikin lomassa, ikätasoisesti ohjattuna
- Manuaalinen käsittely ja tarpeen vaatiessa mm. kinesioteippaus
- Liikkumisen, toiminnan ja leikin avustamista, jos lapsi ei itse siihen pysty
- Harjoitukset lapsen tai nuoren arjessa päiväkodissa tai koulussa
- Jatkuva kehityksen ja kuntoutuksen vaikuttavuuden arviointi yhdessä vanhempien ja lähiverkoston kanssa
Ohje Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen
Jos haet lapsellesi Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, toimi oheisen ohjeistuksen mukaan!
Katso ohjeet1. Varaa aika julkiseen terveydenhuoltoon ja laadi lapselle tai nuorelle kuntoutussuunnitelma yhdessä lääkärin kanssa. Myös lääkärin lausunto B riittää, jos kuntoutussuunnitelma on kirjattu siihen. Kuntoutussuunnitelmassa tulee olla kirjattuna tarkkaan lapsen toimintakyky ja osallistumisen haasteet, tavoitteet arkeen liittyen sekä lääkärin perustelut suositeltavan fysioterapian määrästä esim. 60x 60min./vuosi (1-2xviikko) ja fysioterapian kestosta, esim.60min. Jos haet myös allasterapiaa, tulee kuntoutussuunnitelmassa olla perustelut allasterapialle fysioterapian rinnalla, tavoitteet allasterapiaan sekä fysioterapian tavoin perusteltuna suositeltava allasterapian määrä ja kesto.
2. Täytä hakemus KU104. Muista kirjata hakemukseen kaikki lapsen tai nuoren vamman tai sairauden aiheuttamat haasteet ja vaikutukset arjen toimintoihin, osallistumiseen ja suoriutumiseen sekä hänen tavoitteensa liittyen edellä mainittuihin asioihin. Hakemukseen tulee kirjata myös palveluntuottaja ja mahdollisesti myös vastuufysioterapeutti (voit soittaa asiasta jo etukäteen meille).
3. Liitä hakemuksen mukaan kuntoutussuunnitelma ja lähetä se liitteineen Kelaan sähköisesti Oma Kelassa tai postitse osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 Kela.
4. Kela haastattelee vanhempia tarvittaessa.
5. Varaudu 6 viikon käsittelyaikaan. Saat päätöksen postitse ja se näkyy myös Oma Kelassa. Kela lähettää myönteisen päätöksen myös palveluntuottajalle, jotta hän voi varautua fysioterapian aloitukseen mahdollisimman pian.
6. Kun olet saanut päätöksen, soita Vaalan Fysioterapiaan ja varaa ensimmäinen fysioterapiakäynti. Muista mainita, että olet saanut Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen myönteisen päätöksen, jotta voimme ohjata sinut oikealle ammattilaiselle.
Palveluntuottaja
Kuntoutuksen pitkäaikaisen tarpeen arvioi julkisen terveydenhuollon lääkäri mahdollisesti moniammatillisen tiimin kanssa. Lääkäri kirjoittaa tarvittaessa fysioterapialähetteen vakuutusyhtiötä varten tai kuntoutusta puoltavan lausunnon vietäväksi eteenpäin hyvinvointialueelle tai Kelaan. Perhe voi valita Vaalan Fysioterapian palveluntuottajaksi kaikissa näissä tapauksissa. Vaalan Fysioterapialla on sopimukset sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen että Kelan kanssa ja teemme yhteistyötä myös kaikkien vakuutusyhtiöiden kanssa.
Vastuuhenkilö
Vaalan Fysioterapiassa lasten ja nuorten kuntoutuksesta vastaa Emilia Huusko. Hänellä on sekä NDT/ Bobath – että NDT/ Bobath -vauvat erikoistumiskoulutukset. Lasten ja nuorten kuntoutusta tarjoamme vastaanottokäyntien lisäksi Vaalan, Utajärven, Muhoksen, Oulun, Kempeleen, Puolangan, Paltamon ja Kajaanin alueilla kotikäynteinä. Toteutamme lasten ja nuorten fysioterapiaa mm. Kelan, Pohteen ja Kainuun hyvinvointialueen sopimuskumppanina. Ota yhteyttä niin keskustellaan lisää!
Ota yhteyttä!
Yhteydenottolomake
Muut vaihtoehdot
Fysio WhatsApp
Yrititkö tavoittaa soittamalla, mutta et saanut ketään kiinni? Laita WhatsAppia meille, vastaamme mahdollisimman pian.
Aloita keskustelu
Oletko jo asiakas?
Mikäli olet jo kuntosaliasiakkaamme, mutta et muista tunnuksiasi, ole yhteydessä asiakaspalveluumme tunnusten palautusta varten!
Vastaanoton puhelin: 08 536 1589
Oheisesta painikkeesta pääset
kirjautumaan omiin tietoihisi.